ZUPA ZIEMNIACZANA PO GENERALSKU

  • on 31 października, 2016

Zupa ziemniaczana po generalsku 2 dkg grzybów suszonych, 1/2 kg ziemniaków, 1,5 I I wywaru z kości i warzyw, 8 dkg cebuli, 15-20 dkg mózgu, tłuszcz, 150 ml śmietany, 2 żółtka, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki. Ziem­niaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć |nie rumieniąc, dodać obrany z błon, opłukany i posiekany mózg, smażyć kilka minut ciągle mieszając. Następnie połączyć z ziemnia­kami, grzybami, chwilę pogotować, wymieszać ze śmietaną połączoną z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz