ZUPA WARMIŃSKA I ZA ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

  • on 8 listopada, 2016

Zupa warmińska 25 dkg podróbek, 1,5 1 wywaru z warzyw, 2 dkg grzybów suszonych, 40 dkg ziemniaków, 5 dkg ryżu,150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Podróbki umyć, pokrajać na kawałki, zalać wywarem, ugotować na półmiękko. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, posiekać. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, połączyć z podróbkami, grzybami i opłukanym ryżem, ugotować. Następnie połączyć ze śmietaną, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Zupa ze świeżych grzybów 1/2 kg świeżych grzybów, 10 dkg cebuli, tłuszcz,30 dkg ziemniaków, 1,5 I wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany, 2 dkg mąki, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłu­kać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić pod przy­kryciem często mieszając. . Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokra­jać w kostkę, ugotować w wywarze. Następnie połączyć z grzybami i śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz