ZUPA KREM „LERMONTOW”

  • on 20 września, 2016

Zupa krem „Lermontow” 10 dkg pieczarek, masło, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 800 ml wywaru z drobiu,15 dkg marchwi (gotowanej), 2 dkg kaparów, 100 ml śmietany, żółtko, 5 dkg sera żółtego, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowa­dzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pie­czarki i marchewkę startą na tarce o dużych otworach, gotować około 5 minut na  małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłu­kane kapary. Krem połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posiekaną natką pietruszki i startym serem, doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz