ZALICZANE DO CIASTA PÓŁÓFRANCUSKIEGO

Do ciasta półfrancuskiego zaliczamy także ciasto półfrancuskie drożdżowe, które po upieczeniu zachowuje smak ciasta drożdżo- wego, a wygląd ciasta francuskiego. Stosunek tłuszczu do mąki wynosi w nim 1:3. Aby otrzymać ciasto półfrancuskie drożdżowe przygotowujemy najpierw ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu rozwałkowujemy w prostokąt grubości 2 cm. Pośrodku układamy połowę masła w postaci małych płaskich kawałków, zakrywamy je jednym brzegiem ciasta, na którym kładziemy pozostałe masło i zakrywamy drugim brzegiem ciasta, po czym wałkujemy podob­nie jak ciasto francuskie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia w tem­peraturze 10°C, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Po przygotowaniu potraw pozostawia­my do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy posmarować rozmą­conym jajkiem i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 220°C.y według przepisu, układamy ją na bla­sze wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy serwetką .

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone