Wyjazdy w celach kulinarnych

  • on 12 czerwca, 2017

Dla wielu osób celem podróży jest kuchnia danego kraju. Pragną oni poznać nie tylko kulturę danego, ale również jego kulinarne tajniki i tradycje. Popularne są wyjazdy do krajów Azjatyckich oraz do Indii. Powstaje również wiele programów kulinarnych, których celem podróży staje się kuchnia. Mogą być to na przykład wycieczki do Francji, gdzie zwiedza się winnice i smakuje wyjątkowe sery. Może być to wyjazd do Hiszpanii, by na miejscu zjeść słodki flan czy też paellę. Na miejscu można skosztować lokalnych przysmaków. Należy jednak uważać, gdy jada się na straganach. Jedzenie może nie być tam podawane w niezbyt sterylnych warunkach. Nie każdy żołądek może być na takie jedzenie przygotowany. By spróbować prawdziwie egzotycznej kuchni można wyjechać na przykład do Laosu. Gdzie świeżo wyłowione ryby grilluje się na bambusowych kijach. Jedzenie jest bardzo ostre i stosuje się dużo lokalnych przypraw. W Azji można spróbować świeżo ugotowany biały ryż z dopiero co zabitym kurczakiem. Wszystko podawane jest na świeżo.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz