USZKA „STARY SŁUGA” I Z GRZYBAMI

  • on 7 marca, 2014

Uszka „Stary sługa”.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 5 dkg grzybów suszonych, 2 jaja ugotowane na twardo, 5 dkg sera żołtego, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, masło lub margaryna do polania.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć z wywaru, zemleć razem z jajami, połączyć ze startym serem i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak uszka po kró­lewsku. Przed podaniem polać roztopionym masłem lub marga­ryną. Uszka z grzybami.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 10 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 3 dkg bułki tartej, żółtko, sól i pieprz do smaku, 10 dkg ketchupu, 10 dkg sera żółtego, 2 dkg tłuszczu do gotowania, mado lub margaryna do polania.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak uszka po królewsku. Ugotowane uszka przełożyć do naczynia, polać tłuszczem, skropić ketchupem i posypać startym serem, za­piec.Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz