USZKA PO KRÓLEWSKU

  • on 24 marca, 2014

Uszka po królewsku. Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 20 dkg kury : pieczonej bez kości, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku,2 dkg tłuszczu do gotowania, masło lub margaryna | do polania, 10 dkg sera żółtego. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć i wywaru, zemleć ; razem z mięsem, połączyć z żółtkami, doprawić do smaku. Makę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem wlewając : cienkim strumieniem wodę, następnie starannie wyrabiać ręką. Przygotowane ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, po­krajać na kwadraty o boku 3-4 cm, nakładać nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce. Wrzucić ; uszka na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, gdy zaczną wypływać na wierzch wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody, prze­łożyć do naczynia, polać masłem, posypać startym serem i zapiec.Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz