TOSTY ZIEMNIACZANE

  • on 30 listopada, 2015

Tosty ziemniaczane 80 dkg ziemniaków, 6 dkg cebuli, jajko, 3 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg pieczarek, 20 dkg boczku wędzonego, 4 dkg koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz i majeranek do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otwo­rach razem z cebulą, odcedzić część soku. Masę ziemniaczaną po­łączyć z jajkiem i przesianą mąką, doprawić. Kłaść łyżką niewielkie cienkie placuszki na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na zloty kolor. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać. Bo­czek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać pieczarki, usmażyć, połączyć z koncenlratem pomidorowym, posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć połowę placków, nałożyć przygotowaną masę, przykryć pozostałymi plackami, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz