SAŁATKA Z POMIDORÓW I BAKŁAŻANÓW

  • on 24 lipca, 2015

Sałatka z pomidorów po dyrektorsku 15 dkg pieczarek, 5 dkg migdałów, 5 dkg oliwek,30 dkg pomidorów, 10 dkg majonezu, 50 ml śmietany, natka pietruszki, sól, cukier, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z pieczarkami, migdałami, wydrylowanymi i pokrajanymi w paseczki oliwkami, majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, prze­łożyć do szklanej salaterki, udekorować.Surówka z bakłażanów  40 dkg bakłażanów, 10 dkg śliwek z octu, 10 dkg rydzów kiszonych, 10 dkg majonezu, natka pietruszki,4 dkg szczypiorku, sól, cukier i pieprz do smakuBakłażany umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem z wy- pestkowanymi śliwkami i rydzami, wymieszać z majonezem i po­siekaną zieleniną, doprawić do smaku, przełożyć do szklanej sala­terki, udekorować.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz