RYŻ PO LITEWSKU

  • on 16 lutego, 2015

Ryż po litewsku 25 dkg ryżu, 1/2 1 wywaru z mięsa, 4 dkg grzybów suszonych, 60 dkg kapusty białej, 8 dkg cebuli, tłuszcz,1 dkg koncentratu pomidorowego, 15 dkg kiełbasy, sol, pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia.Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem, zamieszać, przykryć i go­tować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z wywaru, zemleć, połączyc z ryżem, doprawić do smaku. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać małą ilością, wrzącą oso- lonęj wody, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z kapustą, koncentratem pomidoro­wym oraz pokrajaną w paseczki kiełbasą, chwilę poddusić, dopra­wić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bulką tartą naczynia nałożyć ryż przekładając przygotowaną kapustą, wyrównać powierzchnię i zapiec.Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz