Produkty bezglutenowe, których lepiej unkać

  • on 10 października, 2017

Nie ma w tym nic dziwnego, że na początku stosowania diety bezglutenowej pojawia się mnóstwo wątpliwości. Czym zastąpić dotychczas spożywane produkty? Jak komponować swój jadłospis, aby dostarczył potrzebnych organizmowi składników? – to tylko przykłady pytań, jakie zadają osoby rozpoczynające życie bez glutenu. Chociaż w sklepach pojawia się coraz więcej artykułów spożywczych im dedykowanych, wybór wcale nie jest taki łatwy. Co prawda można kupować gotowe produkty bezglutenowe – chleb, bułki lub słodycze, ale z pewnością nie warto na nich opierać codziennego menu. Paczkowane wypieki, chociaż bez glutenu, kryją w sobie całe mnóstwo innych składników, niekoniecznie zdrowych i zalecanych przez dietetyków. To oczywiste, że na zdrowej diecie, tym bardziej leczniczej, a taką właśnie jest dieta bezglutenowa, należy ich unikać. Od czasu do czasu raczej nie zaszkodzą, jednak spożywane każdego dnia mogą zaostrzyć objawy celiakii lub pogorszyć samopoczucie osoby zmagającej się z nadwrażliwością na gluten.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz