PIEROGI PO STAROMIEJSKU I PO WROCŁAWSKU

  • on 24 kwietnia, 2014

Pierogi po staromiejsku. Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 15 dkg ryżu, 4 dkg koncentratu lomidorowego, 2 dkg tłuszczu, 15 dkg pieczarek,15 dkg strąków papryki, jajko, sól, pieprz i papryka nielona do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, nasło do polania. Ryż opłukać, wymieszać z koncentratem pomidorowym i tłusz- :zem, zalać wodą (300 ml), gotować około 15 minut na małym ogniu, pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki Paprykę oczyś- ;ić, opłukać, upiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, połączyć : ryżem, pieczarkami i jajkiem, doprawić do smaku. Dalej przygo- :ować jak pierogi „Olga”. Przed podaniem polać roztopionym ma­iłem. Pierogi po wrocławsku.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg bułki czerstwej, 10 dkg mięsa pieczonego, 4 dkg ketchupu, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, 2 dkg tłuszczu io gotowania, masło łub margaryna do polania.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę na­moczyć, odcisnąć, zemleć razem z mięsem, połączyć z pieczarkami, ketchupem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Da­lej przygotować jak pierogi „Olga”. Przed podaniem polać rozto­pionym masłem lub margaryną.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz