PIEROGI PO KOZACKU

  • on 20 maja, 2014

Pierogi po kozacku. Ciasto: 25 dkg mąki, 2 dkg drożdży, 1-2 g cukru,150 ml mleka, jajko, 5 dkg masła lub margaryny i Nadzienie: 5 dkg grzybów suszonych, 1/2 kg kapusty | kwaszonej, 10 dkg cebuli, tłuszcz, jajko do smarowania, i 8 dkg sera żółtego, sól, pieprz i kminek do smaku,tłuszcz do blachy.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać. Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z kapustą i grzybami, doprawić do smaku. Drożdże utrzeć z cukrem, dodać mąkę (5 dkg) i część ciepłego mleka, starannie wymieszać, przykryć  serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego rozczy- ; rai dodać pozostałą mąkę, jajko, resztę mleka, posolić, wyrobić  ciasto tak, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza Gdy ciasto odstaje ; od ręki i ścianek naczynia, wlać powoli roztopiony tłuszcz ciągle  wyrabiając. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia Gdy ; ciasto zwiększy dwukrotnie objętość, wyłożyć na posypaną mąką  stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki średnicy 8 cm, nałożyć I nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym serem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, w pewnych odstępach, aby urosły. Upiec w gorącym piekarniku.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz