PIEROGI PO KAPITAŃSKU I PO KARPACKU

  • on 22 maja, 2014

Pierogi po kapitańsku.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 15 dkg pieczarek, 9 dkg cebuli, tłuszcz,1/2 kg kapusty białej, 20 dkg sera twarogowego, sól i pieprz do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania,10 dkg słoniny. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą oso­loną wodą, ugotować, przestudzić, odcisnąć, zemleć razem z serem, połączyć z cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku. Dalej przy­gotować jak pierogi „Olga”. Przed podaniem polać usmażoną słoniną. Pierogi po karpacku.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 25 dkg mięsa wieprzowego bez kości, tłuszcz, 10 dkg pieczarek, 10 dkg cebuli, ’25 dkg strąków papryki, jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku,2 dkg tłuszczu do gotowania, 10 dkg słoniny.Mięso umyć, pokrajać na kawałki, zrumienić na tłuszczu. Pieczarki, cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa i dusić skrapiając wodą. Miękkie mięso wystudzić, zemleć, I dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać i doprawić do smaku. Dalej i przygotować jak pierogi „Olga”. Przed podaniem polać usmażoną i słoniną.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz