PIEROGI PO AMATORSKU I PO BOSMAŃSKU

  • on 10 czerwca, 2014

Pierogi po amatorsku. Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody | Nadzienie: 40 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg szyjek : rakowych, 2 żółtka, 3 dkg bułki tartej, natka pietruszki, sól i curry do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, masło lub margaryna do polania.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z szyjkami rakowymi, żółtkami, bulką tartą i posiekaną natką pie- ’ truszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak pierogi „Olga”.Przed podaniem polać masłem lub margaryną.Pierogi po bosmańskuCiasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 5 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 2 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg filetów śledziowych, sól, pieprz i curry do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, masło lub margaryna do polania.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Grzyby zemleć razem z jajami, połączyć z cebulą oraz pokrajanymi w kostkę śledziami, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak pierogi „Olga”.Uwaga! Pierogi te powinny być mniejsze od zwykłych.

 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz