PIEROGI „OLGA”

  • on 19 czerwca, 2014

Pierogi „Olga” Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 30 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku,1 dkg tłuszczu do gotowania, 4 dkg masła lub margaryny do polania. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymie­szać ze zmielonymi jajami oraz startym serem, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewa­jąc cienkim strumieniem wodę. Ciasto starannie wyrobić ręką, podzielić na części, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać krążki i za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładać nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi uważając aby nadzie­nie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie wkładać je do wrzącej osolonej wody ; z dodatkiem tłuszczu, zamieszać, przykryć naczynie, zagotować, a gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdjąć przykrywkę i gotować 2-3 i minuty. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, polać roztopionym masłem.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz