OGÓRKI LUB KABACZKI NADZIEWANE PIECZARKAMI

  • on 21 grudnia, 2015

Ogórki lub kabaczki nadziewane pieczarkami 4 średniej wielkości ogórki lub kabaczki, 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 4 dkg bułki tartej, natka pietruszki, 5 dkg chrzanu (tartego), jajko, 150 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Ogórki lub kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać przypra­wami i pozostawić na 30 minut. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z bułką tartą, posiekaną natką pie­truszki i chrzanem oraz jajkiem, doprawić do smaku, napełnić ogór­ki lub kabaczki, ułożyć w naczyniu, polać tłuszczem i upiec. Pod koniec pieczenia polać śmietaną. Podawać z ziemniakami.8 dużych strąków papryki, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,10 dkg szynki konserwowej, 25 dkg pasztetu z drobiu, natka pietruszki, mąka, 3 jaja, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.Paprykę oczyścić, opłukać, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut Następnie przestudzić, obrać ze skórki, przekrajać na po­łówki. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, przestudzić, zemleć razem z szynką i pasztetem, wymieszać z posie­kaną natką pietruszki, doprawić do smaku, napełnić paprykę, po­sypać mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz