NALEŚNIKI PO SENATORSKU I PO WENECKU

  • on 7 czerwca, 2013

Naleśniki po senatorsku.Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 15 dkg pomidorów, 10 dkg cebuli,15 dkg strąków papryki, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,50 ml białego wytrawnego wina, 4 dkg koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia.Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Cebulę, paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod ko­niec duszenia dodać wino i koncentrat pomidorowy. Następnie wymieszać z pomidorami, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „a la Rossini”.Naleśniki po wenecku.Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 5 dkg migdałów, 4 dkg grzybów suszonych, 400 dkg kury pieczonej bez kości, 50 ml śmietany,10 dkg ketchupu, 2 żółtka, sól, pieprz i curry do smaku, tłuszcz.Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać razem z mięsem, połączyć ze śmietaną, ketchupem, migdałami i żółtkami, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „k la Rossini”.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz