MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA

Kasze lub ryż gotowane na półsypko mają nieco inną strukturę, którą uzyskuje się przez użycie odpowiedniej ilości płynu do gotowania. Znaczna część ziarn zachowuje niezmieniony kształt, pozostałe na­tomiast ulegają rozklejeniu, a wypływająca z nich skrobia zlepia poszczególne ziarna nie dopuszczając do ich rozsypania. Kasze lub ryż tak ugotowane są niezupełnie sypkie, lekko kleiste, niejednolite. Wykorzystuje się je do sporządzania kotletów, krokietów, blinów, racuszków, pierogów, naleśników, zapiekanek itp. Nadają się one również na dodatek do drugich dań.  Kasze lub ryż rozklejane na gęsto tworzą po ugotowaniu gęstą, pół­płynną masę, w której poszczególne ziarna zostały rozerwane, za­traciły swój kształt, stwarzając tym samym nowe możliwości zastoso­wania.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone