MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA

  • on 12 maja, 2015

Kasze lub ryż gotowane na półsypko mają nieco inną strukturę, którą uzyskuje się przez użycie odpowiedniej ilości płynu do gotowania. Znaczna część ziarn zachowuje niezmieniony kształt, pozostałe na­tomiast ulegają rozklejeniu, a wypływająca z nich skrobia zlepia poszczególne ziarna nie dopuszczając do ich rozsypania. Kasze lub ryż tak ugotowane są niezupełnie sypkie, lekko kleiste, niejednolite. Wykorzystuje się je do sporządzania kotletów, krokietów, blinów, racuszków, pierogów, naleśników, zapiekanek itp. Nadają się one również na dodatek do drugich dań.  Kasze lub ryż rozklejane na gęsto tworzą po ugotowaniu gęstą, pół­płynną masę, w której poszczególne ziarna zostały rozerwane, za­traciły swój kształt, stwarzając tym samym nowe możliwości zastoso­wania.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz