MAKARON PO ADMIRALSKU

  • on 10 sierpnia, 2014

Makaron po admiralsku 35 dkg mąki, 2 jaja, około 50 ml wody, sól, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, puszka sardynek, natka pietruszki,1 dkg masła do zasmażki, 2 dkg mąki,250 ml mleka, 4 dkg koncentratu pomidorowego, żółtko, 8 dkg sera żółtego, sól i gałka muszkatołowa do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jaja, wlać wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić, podzielić na części, cienko ; rozwałkować i pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać mąką, zawinąć w rulon, przesunąć na brzeg stolnicy, drobno po­krajać, rozrzucić na stolnicy. Makaron włożyć do wrzącej osolonej , wody, zamieszać, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć. i Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z makaronem, rozdrobnionymi sardynkami i posiekaną natką pietruszki, doprawie do smaku, przełożyć do naczynia wysmaro­wanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, roz­prowadzić zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, zagoto­wać i gotować kilka minut Potem połączyć z koncentratem pomi­dorowym oraz żółtkiem, doprawić, tak przygotowanym sosem po­lać makaron, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz