MAKARON

  • on 19 listopada, 2014

Makaron. Ojczyzną makaronu są Włochy, stąd liczba przepisów na potrawy z makaronu jest tam ogromna W Polsce również moż­na mówić o jego popularności. Najczęściej wykorzystuje się maka­ron fabryczny, przygotowywany z ciasta kluskowego utrwalonego ; przez wysuszenie. Produkuje się go z tych samych surowców co ma­karony domowe. Ze względu na kształt rozróżnia się: rurki, ko­lanka, wstążki, nitki, krajankę, gwiazdki itd. Makaron fabryczny gotuje się w dużej ilości wrzącej osolonej wody, biorąc na 3 1 wody 2 łyżki (30 g) soli i 250 g makaronu. Makaron gotuje się bez przykrycia 15-20 minut; nadmiernie rozmiękczony jest niesmaczny. Po ugotowaniu makaron cedzi się i przelewa zimną wodą w celu usunięcia z powierzchni rozklejonej skrobi, która spowodowałaby zlepianie się makaronu. Jeżeli makaron zużywa się od razu, to trzeba przepłukać go gorącą wodą.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz