Kuchnie świata w zasięgu ręki

  • on 9 kwietnia, 2017

W dzisiejszych czasach, kiedy mamy ogromne możliwości jeżeli chodzi o wymianę produktów i dostępność do nich, zaspokojenie różnych wyszukanych nawet potrzeb, wymagań i upodobań żywieniowych jest możliwe niemal wszędzie. Nie musimy jechać do Chin, żeby zjeść jakąś chińską potrawę, albo udawać się w jakiś równie odległy zakątek świata, aby spożyć coś charakterystycznego dla danej kuchni. Obecnie wystarczy, że udamy się do restauracji, która specjalizuje się w kuchni jakiegoś wybranego państwa, regionu czy miasta i już możemy spróbować wymarzonego dania. W restauracji włoskiej będą z pewnością pizze, spaghetti, lazanie i inne włoskie przysmaki. Tam gdzie serwują kuchnię japońską znajdziemy zapewne sushi, dania z owocami morza, warzywami, wodorostami, soją, tofu oraz miso. Natomiast kuchnia indyjska oferuje nam np. drób lub baraninę z przeróżnymi najczęściej ostrymi przyprawami (curry, szafranem, pieprzem, kminem). Jeśli ktoś miałby ochotę na bardzo egzotyczne potrawy to może odwiedzić restaurację meksykańską, w której może zjeść jaja mrówcze, pasikoniki lub pająki.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz