Kuchnia rodem z Azji

  • on 17 czerwca, 2017

Kuchnia azjatycka cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie, w tym w Polsce. Polacy bardzo chętnie kosztują zarówno szybkie, chińskie jedzenie jak i bardziej wyrafinowane – sushi. Bary szybkiej obsługi z chińską kuchnią znajdują się w praktycznie każdym mieście. Jednak obok nich mnóstwo jest chińskich restauracji. Kuchnia azjatycka potrafi być bardzo ostra. Stosuje się w niej dużo ostrych przypraw, dodatkowo chili oraz papryki. Kuchnia chińska to również sosy słodko – kwaśne, tak bardzo lubiane w Polsce. Kuchnia azjatycka z powodzeniem łączy w sobie pozornie nie pasujące ze sobą smaki. Jest kwaśno, ostro i słodko. To właśnie z Azji wychodzi się popularne sushi, czyli jedzenie surowej ryby. Dziś jest to jeden z największych przysmaków. Kuchnia azjatycka to również ryż, jedzony na wiele sposobów. Łączy się go zarówno z owocami jak i z warzywami. Popularne stały się chińskie dania, którą łączą ser, wraz z kurczakiem oraz warzywami. W kuchni azjatyckiej bardzo istotne są przyprawy takie jak imbir.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz