KROKIETY PO ŻOŁMIERSKU

  • on 26 sierpnia, 2013

Krokiety po żołniersku. Składniki i przygotowanie: 5 dkg grzybów suszonych, 15 dkg ryżu, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 5 dkg sera żółtego, jajko, 15-20 dkg parówek cienkich, sól i pieprz do smaku, jajko i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Ryż opłu­kać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z ryżem, grzy­bami, startym serem i jajkiem, doprawić do smaku. Parówki obrać z osłonek, pokrajać na kawałki długości 5 cm, obłożyć przygoto­waną masą formując wałek. Dalej przygotować jak krokiety la Parmentier”. Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz