KROKIETY PO HETMAŃSKU I PO KRÓLEWSKU

  • on 10 października, 2013

Krokiety po hetmańsku 25 dkg strąków papryki, 15 dkg pieczarek,8 dkg cebuli, tłuszcz, 60 dkg ziemniaków, 10 dkg sera żółtego, jajko, sól i pieprz do smaku, 2 jaja i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia. Paprykę, pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć i dusić do miękkości często mieszając. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wódą, ugotować, odcedzić, wystudzić i zemleć razem z papryką, pieczarkami i cebulą, wymie­szać ze startym serem i jajkiem, doprawić do smaku. Dalej przygo­tować jak krokiety „i la Parmentier”.Krokiety po królewsku 60 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg szynki lub kiełbasy krakowskiej parzonej, 5 dkg sera żółtego, 2 żółtka,4 dkg bułki tartej, sół i pieprz do smaku, jajko i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymie­szać ze zmieloną szynką, startym serem, żółtkami i bułką tartą, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak krokiety „a la Parmen­tier”.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz