KROKIETY PO FRANCUSKU

  • on 22 października, 2013

Krokiety po francusku. 40 dkg wołowiny bez kości, 20 dkg włoszczyzny,15 dkg pieczarek, 8 dkg cebuli, tłuszcz,15 dkg szynki wędzonej, jajko, 3 .dkg bułki tartej,50 ml śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, mąka, jajko i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia. Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykry­ciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone warzywa. Pieczar­ki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, przestu­dzić i zemleć razem z mięsem i szynką. Następnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą i śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dalej przygotować jak krokiety „a la Parmentier”.Podawać z różnego rodzaju sosami i surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz