KROKIETY

  • on 3 lutego, 2014

Odpowiednie wy­rośnięcie decyduje o jakości ciasta. Bliny usmażone na odpowied­nich patelenkach średnicy 14 cm i podane z kawiorem, łososiem wę­dzonym lub innymi dodatkami należą do wspaniałych osiągnięć sztuki kulinarnej. Potrawa ta musi być koniecznie podawana zaraz po usmażeniu.Krokiety. Jest to potrawa przygotowana często z ciasta naleśnikowego z różnego rodzaju nadzieniem. Krokiety mają formę rulonów, wałeczków lub kulek otoczonych w bułce tartej i smażonych w go­rącym tłuszczu. Kuchnia międzynarodowa zna setki sposobów przyrządzania krokietów. Ich odmiany różnią się delikatnością ciasta oraz doborem składników nadzienia. Krokiety można po­dawać jako samodzielne danie z odpowiednimi sosami i surówkami lub jako dodatek do dania głównego.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz