KLUSKI LANE

  • on 23 stycznia, 2015

Po ugotowaniu ciasto wybiera się cedzakiem i przelewa dużą ilością gorącej wody (tylko kluski), następnie polewa tłuszczem, aby się nie sklejało, i pozostawia w cieple lub zaraz podaje. Kluski lane. W skład tego ciasta wchodzą jaja, mąka i trochę płynu. Duży’ dodatek jaj do ciasta lanego uzasadniony jest koniecznością nadania mu odpowiedniej konsystencji, tak aby ciasto podczas gotowania nie rozpływało się. Wlanie malej ilości wody oraz wtło­czenie dużej ilości powietrza zwiększa pulchność wyrobu, składniki mąki łatwiej pęcznieją i powstająca podczas gotowania wewnątrz ciasta para wodna rozluźnia strukturę klusek. Ciasto to przygotowuje się w następujący sposób: do naczynia wbija się umyte jaja, dodaje sól i miesza w celu uzyskania jednolitej masy. Potem wsypuje się przesianą mąkę i zarabia ciasto energicz­nymi okrężnymi ruchami trzepaczki. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz