Kawa naturalne źródło energii

  • on 29 stycznia, 2017

Chyba każdy z nas pija kawę, jedni bardzo często inni sporadycznie i chociaż każdy z nas zna smak kawy tak naprawdę niewiele wiemy o tym magicznym napoju. Dzięki zawartej w niej kofeinie kawa pobudza, dodaje energii, rozbudza senne zmysły, daje nam chwilę relaksu, sprawia przyjemność i odpręża. Kawa jest w sprzedaży w postaci ziaren palonych lub niepalonych, mielona oraz rozpuszczalna. Kawa ma pozytywny wpływ na nasze ciało i umysł, polepsza pamięć, koncentrację, przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko chorób takich jak Parkinsona, nowotworu pęcherza czy cukrzycy typu II. Jednak ma też negatywne skutki takie jak zmniejszenie płodności, powodowanie nerwowości i niepokoju oraz problemy z zasypianiem, a kawa gotowana może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Kawa ma wiele obliczy, może to być tzw. kawa czarna, lub biała (zabielana mlekiem lub śmietanką), rozpuszczalna lub mielona. Coraz bardziej jednak popularne stają się kawy takie jak latte (na mleku, z odrobiną pianki), espresso (czarna, w małej filiżance, bardzo energetyczna), kawa po turecku (parzona kilka razy w specjalnym tygielku), kawa mrożona (idealna na upalne dni) oraz kawa smakowa (np. z aromatem waniliowym). Może to być zwykła filiżanka kawy lub finezyjnie podany deser, kiedy kawę zakrapiamy alkoholem lub ozdabiamy bitą śmietaną i słodką polewą, jednak niezależnie od tego jaki rodzaj kawy wybieramy wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez tego doskonałego napoju.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz