KASZA JĘCZMIENNA Z GRZYBAMI

  • on 12 kwietnia, 2015

Kasza jęczmienna (perłowa) z grzybami 20 dkg kaszy jęczmiennej, 400 ml wody, 3 dkg tłuszczu, 4 dkg grzybów suszonych, 100 ml śmietany, 2 żółtka, 10 dkg sera żółtego, 5 dkg ketchupu, sól i pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Kaszę opłukać, odcedzić, osączyć, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem tłuszczu, zagotować mieszając. Następnie przykryć, wstawić naczynie z kaszą do większego naczynia z wrzącą wodą i ugotować na parze. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć, wymieszać z kaszą, doprawić do smaku, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię, polać śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypać startym serem, skropić ketchupem i zapiec. Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz