KASZA I RYŻ

  • on 19 czerwca, 2015

Kaszą nazywamy ziarno zbóż pozbawione łuski i niekiedy odpo­wiednio rozdrobnione. Wartość odżywcza kaszy zależy zarówno od jej rodzaju, jak i od sposobu przerobu. Kasze rozdrobnione zawie­rają mniej witamin i składników mineralnych niż kasze grube, które dostarczają witamin z grupy B i PP oraz dużych ilości fosforu i wap­nia. Potrawy z kasz i ryżu są tanie, pożywne, lekko strawne, wysoko­kaloryczne, a jednocześnie mają właściwości dietetyczne. Z tych powodów powinny być powszechnie stosowane w żywieniu rodziny, zwłaszcza ludzi starszych, dzieci i młodzieży oraz osób pracujących fizycznie. Kasze i ryż mogą stanowić dodatek do drugich dań, a także można z nich przyrządzać takie potrawy, jak zupy, kluski, zapiekanki, kotlety, gołąbki, a także desery. W przypadku wszyst­kich dań z kasz i ryżu bardzo istotne jest przestrzeganie zasad i pro­porcji składników podanych w przepisie. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz