KASZA GRYCZANA I JĘCZMIENNA Z PIECZARKAMI

  • on 14 kwietnia, 2015

Kasza gryczana z pieczarkami 25 dkg kaszy gryczanej, białko, 1/2 1 rosołu, 8 dkg cebuli, 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 100 ml śmietany,2 żółtka, 6-8 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia .Kaszę ugotować jak kaszę gryczaną z grzybami po lwowsku. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać,-usmażyć, połączyć z kaszą, doprawić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i po­sypanego bułką tartą naczynia nałożyć przygotowaną kaszę, wy­równać powierzchnię, polać doprawioną śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypać startym serem, zapiec.Podawać z surówkami. Kasza jęczmienna (perłowa) z pieczarkami 20 dkg kaszy jęczmiennej, 400 ml wywaru z mięsa,15 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg śliwek suszonych,20 dkg kury pieczonej bez kości, 8 dkg sera żółtego, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia.Kaszę ugotować jak kaszę jęczmienną z grzybami. Pieczarki oczyś­cić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Słiwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć, wymieszać z drobno pokrajanym mięsem, do­prawić do smaku. Naczynie wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, układać warstwami: kasza, pieczarki, kasza, mięso i kasza, wyrównać powierzchnię, posypać startym serem i zapiec.Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz