KALAFIOR PO GENERALSKU, KAPUSTA PO FRANCUSKU

  • on 2 lutego, 2016

Kalafior po generalsku 1 kalafior, tłuszcz, 20 dkg pieczarek, 10 dkg ketchupu, 10 dkg sera żółtego, natka pietruszki, ocet, sól, pieprz,cukier do smaku.Kalafior ugotować jak poprzednio, ułożyć w naczyniu wysmaro­wanym tłuszczem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, obłożyć nimi kalafior, skropić ketchupem, posypać przy­prawami i startym serem, zapiec.Podawać z ziemniakami. Kapusta biała lub pekińska po francusku 80 dkg kapusty białej lub pekińskiej, tłuszcz,8 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 2 dkg mąki, 10 dkg pomidorów, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku.Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatko wać usuwając głąb i grube nerwy, zalać małą ilością wrzącej osolo- nej wody z dodatkiem tłuszczu i cukru, ugotować. Cebulę i pieczar­ki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć, połączyć z kapustą oraz pokrajanymi w cząstki pomido­rami, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz