GOŁĄBKI A’LA HOTEL EUROPA

  • on 16 marca, 2016

Gołąbki „a la Hotel Europa” Główka białej kapusty, 15 dkg ryżu, 15 dkg marchwi, 100 ml mleka, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, pęczek koperku, 250 ml wywaru z mięsa, 3 dkg koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, za­lać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następ­nie kapustę przestudzić, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie usz­kadzając liści. Ryż opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić i odsączyć. Marchew umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, ugotować, przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ryżem, marchewką i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach ka­pusty ułożyć nadzienie, założyć brzegi kapusty do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać wy­warem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz