DO GOTOWANIE NA SYPKO

Do gotowania na sypko nadają się przede wszystkim kasze grube, np. gryczana, perłowa, jaglana oraz ryż. Kasze drobne też można przygotować na sypko, lecz wymaga to dodatkowych zabiegów, ma­jących na celu zabezpieczenie ziarn kaszy od rozklejenia przez wy­tworzenie sztucznej otoczki białkowej. W tym celu drobne kasze zaciera się białkiem, wstawia naczynie z kaszą na ogień i podgrzewa kilka minut, ciągle mieszając aby białko ścięło się równomiernie. Następnie trzeba dodać tłuszcz, który osadzając się na powierzchni ziarn oddziela je od siebie, zalać wodą w odpowiedniej proporcji, zagotować, wstawić do piekarnika lub do większego naczynia z wrzą­cą wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Prawidłowo ugo­towane na sypko kasza lub ryż mają ziarna miękkie, o zwiększonej objętości zachowujące jednak swój kształt i jędrność.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone