DO GOTOWANIE NA SYPKO

  • on 30 maja, 2015

Do gotowania na sypko nadają się przede wszystkim kasze grube, np. gryczana, perłowa, jaglana oraz ryż. Kasze drobne też można przygotować na sypko, lecz wymaga to dodatkowych zabiegów, ma­jących na celu zabezpieczenie ziarn kaszy od rozklejenia przez wy­tworzenie sztucznej otoczki białkowej. W tym celu drobne kasze zaciera się białkiem, wstawia naczynie z kaszą na ogień i podgrzewa kilka minut, ciągle mieszając aby białko ścięło się równomiernie. Następnie trzeba dodać tłuszcz, który osadzając się na powierzchni ziarn oddziela je od siebie, zalać wodą w odpowiedniej proporcji, zagotować, wstawić do piekarnika lub do większego naczynia z wrzą­cą wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Prawidłowo ugo­towane na sypko kasza lub ryż mają ziarna miękkie, o zwiększonej objętości zachowujące jednak swój kształt i jędrność.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz