Dania z wykorzystaniem jajek

Jajka są podstawą każdej kuchni. Bez nich nie byłoby całej masy różnych dań oraz deserów. Jajka są podstawą śniadań. Można jeść je ugotowane na twardo, na miękko czy jeść w formie jajecznicy. Na Pomorzu jada się nawet jajecznicę z dodatkiem ryby. Odfiletowaną rybę  (może być pstrąg lub solony węgorz) kroi się na małe kawałki. Rozgrzewa się olej i smaży rybę, gdy jest miękka wbija się na nią jaja, tak żeby nie rozbić żółtek. Delikatnie miesza. Przed podaniem posypuje pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Na Kaszubach popularna jest jajecznica z węgorzem, tzw.: wagorzewo prażnica. Taką jajecznice je się z chlebem lub ziemniakami. Jajecznicę można jeść na przeróżne sposoby. Wegetariańską z rybą, ze szczypiorkiem czy cebulką. Może być to również jajecznica z dodatkiem mięsa, wędlin, boczku, połączona z cebulką i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje podawana z chlebem. Dzięki jajkom można upiec ciasta, babeczki, piec przeróżne słodkości. Są istotne zarówno w kuchni wegetariańskiej jak i tej z dodatkiem mięsa.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone