Dania z wykorzystaniem jajek

  • on 7 czerwca, 2017

Jajka są podstawą każdej kuchni. Bez nich nie byłoby całej masy różnych dań oraz deserów. Jajka są podstawą śniadań. Można jeść je ugotowane na twardo, na miękko czy jeść w formie jajecznicy. Na Pomorzu jada się nawet jajecznicę z dodatkiem ryby. Odfiletowaną rybę  (może być pstrąg lub solony węgorz) kroi się na małe kawałki. Rozgrzewa się olej i smaży rybę, gdy jest miękka wbija się na nią jaja, tak żeby nie rozbić żółtek. Delikatnie miesza. Przed podaniem posypuje pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Na Kaszubach popularna jest jajecznica z węgorzem, tzw.: wagorzewo prażnica. Taką jajecznice je się z chlebem lub ziemniakami. Jajecznicę można jeść na przeróżne sposoby. Wegetariańską z rybą, ze szczypiorkiem czy cebulką. Może być to również jajecznica z dodatkiem mięsa, wędlin, boczku, połączona z cebulką i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje podawana z chlebem. Dzięki jajkom można upiec ciasta, babeczki, piec przeróżne słodkości. Są istotne zarówno w kuchni wegetariańskiej jak i tej z dodatkiem mięsa.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz