CIASTO ZIEMNIACZANE

Ciasto ziemniaczane przygotowuje się w następujący sposób: na stolnicy rozkłada się zmielone ziemniaki, dodaje przesianą mąkę, jaja, sól, a następnie zarabia ciasto, które powinno być pulchne,o jednolitej konsystencji. Niewskazane jeśt zbyt długie wyrabianie ciasta, gdyż powoduje to jego rozrzedzenie. Z tego samego powodu nie należy również ciasta przechowywać. Wyroby z ciasta ziemnia­czanego łatwo się rozgotowują, dlatego powinno się je gotować tylko w jednej warstwie i na małym ogniu. Każdorazowo po wrzu­ceniu knedli do wrzącej wody należy je zamieszać drewnianą łyżką, zagotować na silnym ogniu, a gdy wypłyną na powierzchnię, zmniej­szyć ogień i dogotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Wyjmo­wać łyżką, cedzakową, odsączyć z wody, ułożyć na talerzach i po­lać tłuszczem, sosem lub posypać cukrem kryształem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone