CIASTO PÓŁKRUCHE

  • on 17 lutego, 2013

Ciasto półkruche. Przystępując do przygotowania ciasta półkruche- go należy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać tłuszcz i posiekać składniki nożem. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, po czym pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 15 minut. Ciasto kruche można też przygotować w inny sposób: tłuszcz utrzeć w misce, powoli dodawać jaja, rozpuszczony w mleku proszek spulchniający, sól i połowę ilości .mąki. Następnie ciasto należy wyłożyć na stolnicę, wymieszać z pozostałą mąką, szybko zagnieść i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 minut.Formowanie wyrobów z ciasta półkruchego przebiega w podobny sposób jak z ciasta kruchego. Blachy do pieczenia należy natomiast posmarować tłuszczem. Pieczenie ciasta półkruchego odbywa się. w temperaturze około 200°C.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz