CIASTO PÓŁKRUCHE

Ciasto półkruche. Przystępując do przygotowania ciasta półkruche- go należy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać tłuszcz i posiekać składniki nożem. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, po czym pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 15 minut. Ciasto kruche można też przygotować w inny sposób: tłuszcz utrzeć w misce, powoli dodawać jaja, rozpuszczony w mleku proszek spulchniający, sól i połowę ilości .mąki. Następnie ciasto należy wyłożyć na stolnicę, wymieszać z pozostałą mąką, szybko zagnieść i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 minut.Formowanie wyrobów z ciasta półkruchego przebiega w podobny sposób jak z ciasta kruchego. Blachy do pieczenia należy natomiast posmarować tłuszczem. Pieczenie ciasta półkruchego odbywa się. w temperaturze około 200°C.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone