CIASTO PIEROGOWE

Ciasto pierogowe przygotowuje się w ten sam sposób, jak makaronowe. Różnica polega na składzie i konsystencji; ciasto pierogowe powinno być znacznie rzadsze. Przy wałkowaniu nie należy podsypywać za dużo mąki, gdyż utru­dnia to zlepianie pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki, nakłada nadzienie, składa na pół, tak aby przykryć nadzienie,następnie brzegi ciasta dokładnie zlepia się palcami. W trakcie tej ; czynności trzeba zwracać uwagę, aby nadzienie nie dostało się ; między brzegi ciasta, gdyż spowoduje to otwieranie się pierogów  podczas gotowania. Gotowe pierogi wrzuca się do dużej ilości wrzącej osolonej wody, zagotowuje i wyjmuje łyżką cedzakową. Aby przyspieszyć moment wrzenia, można naczynie przykryć, ale po zagotowaniu żarn odkryć.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone