CIASTO KRUCHE

Ciasto kruche. Sporządza się je z mąki krupczatki lub innej pszennej mąki oraz tłuszczu, najlepiej masła lub margaryny albo mieszaniny masła i smalcu w proporcji: 2/3 masła i 1/3 smalcu. Kruchość ciasta uzyskuje się przede wszystkim dzięki dużej ilości tłuszczu, który zapobiega sklejaniu się pozostałych składników. Stosunek mąki do tłuszczu wynosi 2:1, maksymalnie 1:1, większa ilość tłuszczu wydzieli się podczas pieczenia ciasta. Do ciasta kruchego dodaje się gotowane przetarte żółtka, które podobnie jak tłuszcz zwiększają knichość ciasta. Surowe żółtka dodajemy do sporządzania ciasta kruchego bardziej ciągliwego, łatwiejszego do formowania. Doda­tek śmietany pozwala zmniejszyć ilość żółtek. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone