CIASTO FRANCUSKIE

  • on 3 lutego, 2013

Ciasto francuskie. Jest to jedno z najbardziej delikatnych ciast, charakteryzujące się listkowatą strukturą, która powstaje dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania. Ciasto francuskie powstaje z połączenia ciasta maślanego z ciastem podstawowym. Składnikami ciasta francuskiego są: mąka, masło lub margaryna, woda lub śmietana, jaja, sól, ocet lub sok z cytryny. Stosunek mąki do masła wynosi 1:1. Przygotowanie ciasta maślanego polega na przesianiu mąki, doda­niu masła, posiekaniu nożem, wymieszaniu na jednolitą masę, uformowaniu w kwadrat i oziębieniu. Ciasto podstawowe przyrzą­dzamy z przesianej mąki, do której dodajemy jaja, sól i ocet, po czym zarabiamy nożem wlewając jednocześnie cienkim strumieniem wodę. Następnie dokładnie wyrabiamy, przykrywamy serwetką i pozo­stawiamy w chłodnym miejscu na 15 minut.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz