CIASTA SMAŻONE

  • on 19 lutego, 2014

 Do ciast smażonych należą: ciasto na bliny oraz ciasto naleśnikowe.Możliwość łączenia tych ciast z różnymi wartościowymi dodatkami sprawia, ze potrawy z nich przygotowane zyskują dużą wartość  odżywczą. W zależności od użytego nadzienia oraz wielkości por­cji potrawy te mogą być podawane jako przekąski lub dania podstawowe. Ciasta smażone charakteryzują się dużą płynnością dzięki znacz­nej zawartości mleka i wody w stosunku do mąki. Smażenie ciasta ; powoduje zrumienienie jego powierzchni na skutek karmelizacji skrobi w wysokiej temperaturze rozgrzanego tłuszczu. Właściwa temperatura tłuszczu jest bardzo istotna w procesie smażenia. Przy niedostatecznym rozgrzaniu tłuszczu powierzchnia ciasta ścina się powoli i tłuszcz wsiąka w ciasto, pogarszając jego smak i zużywając się w zbyt dużej ilości . 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz