CIASTA SMAŻONE

 Do ciast smażonych należą: ciasto na bliny oraz ciasto naleśnikowe.Możliwość łączenia tych ciast z różnymi wartościowymi dodatkami sprawia, ze potrawy z nich przygotowane zyskują dużą wartość  odżywczą. W zależności od użytego nadzienia oraz wielkości por­cji potrawy te mogą być podawane jako przekąski lub dania podstawowe. Ciasta smażone charakteryzują się dużą płynnością dzięki znacz­nej zawartości mleka i wody w stosunku do mąki. Smażenie ciasta ; powoduje zrumienienie jego powierzchni na skutek karmelizacji skrobi w wysokiej temperaturze rozgrzanego tłuszczu. Właściwa temperatura tłuszczu jest bardzo istotna w procesie smażenia. Przy niedostatecznym rozgrzaniu tłuszczu powierzchnia ciasta ścina się powoli i tłuszcz wsiąka w ciasto, pogarszając jego smak i zużywając się w zbyt dużej ilości . 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone