CHARAKTERYSTYCZNE SKŁADNIKI WARZYW

  • on 11 lipca, 2016

Charakterystycz­nymi składnikami warzyw są barwniki, wpływające na estetykę przyrządzanych potraw, a najcenniejszymi z nich – żółtopomarań- czowe karotenoidy, które ustrój przetwarza na witaminę A. Duża zawartość wody oraz niewielka ilość składników energetycz­nych i białka czyni z warzyw produkty o niskiej wartości kalorycz­nej i małej trwałości. Warzywa spełniają jednak w ustroju ważną rolę jako substancje budulcowe i regulujące procesy biologiczne zachodzące w organizmie. Węglowodany znajdujące się w warzywach to przede wszystkim błonnik i pewna ilość łatwo przyswajalnych cukrów. Jedynie ziem­niaki i warzywa strączkowe znacznie przewyższają pod względem kalorycznym pozostałe warzywa dzięki większej zawartości skrobi.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz