CEBULA FASZEROWANA

  • on 17 kwietnia, 2016

Cebula faszerowana 8 dużych cebul, 4 dkg grzybów suszonych, 8 dkg ryżu, 4 dkg koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, tłuszcz, 150 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Cebulę obrać, opłukać, ściąć wierzchy, wydrążyć specjalną łyżeczką pozostawiając grube ścianki, zalać wrzącą wodą, gotować 4-5 minut, odcedzić, odsączyć, posypać przyprawami. Grzyby umyć, namo­czyć, ugotować, posiekać. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, odsączyć, połączyć z grzybami, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki, dopra­wić do smaku. Przygotowanym farszem napełnić cebulę, ułożyć w naczyniu, polać tłuszczem i upiec. Pod koniec pieczenia polać doprawioną śmietaną. Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz