BLINY „HOTEL EUROPA” Z PIECZARKAMI

  • on 4 grudnia, 2013

Bliny „Hotel Europa” z pieczarkami 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 4 jaja, 20 dkg mąki wrocławskiej, 10 dkg mąki gryczanej, około 500 ml śmietany, sól do smaku, tłuszcz do smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Jaja umyć, wybić do naczynia. Naczynie z jajami wstawić do większego naczy­nia z gorącą wodą i ubijać masę na parze, aż zgęstnieje. Następnie połączyć z pieczarkami, mąką wrocławską i gryczaną oraz śmietaną, posolić do smaku. Patelenki o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem,nalać ciasta na grubość 1 cm i smażyć z obu stron lub upiec w gorą­cym piekarniku. .Podawać zaraz po usmażeniu polane roztopionym masłem.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz