BLINY

  • on 8 lutego, 2014

Nadmiernie rozgrzany tłuszcz powoduje natomiast zbyt szybkie rumienienie ciasta, przez co jego warstwy wewnętrzne pozostają niedosmażone i powstaje w nich zakalec. Ciasto należy smażyć szybko do zrumienienia, a następnie dosmażyć je na mniejszym ogniu. Bliny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni ro­syjskiej. Ciasto drożdżowe na bliny jest rzadsze od normalnego cias­ta drożdżowego. Sporządza się je z rozczynu drożdży wymieszanego z jajami i innymi dodatkami, pamiętając o zwiększeniu ilości płynu użytego do ciasta. Mąka i inne składniki powinny mieć jednakową temperaturę (ok. 20°C).Ciasto należy dokładnie wyrobić, a następnie odstawić do wy­rośnięcia. Przygotowane ciasto trzeba wymieszać z roztopionym masłem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz