BIGOS PO HUZARSKU I PRAŁACKI

  • on 27 kwietnia, 2016

Bigos po huzarsku 80 dkg kapusty kwaszonej, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg parówek cienkich, 8 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 4 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, cukier i przyprawa do zup do smaku. Kapustę pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plastry. Cebulę obrać, opłukać, pokra­jać w kostkę,’ usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, pieczarkami, parówkami i koncentratem pomidorowym, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.  Bigos prałacki10 dkg fasoli perłowej, 4 dkg grzybów suszonych, 80 dkg kapusty kwaszonej, 20 dkg boczku wędzonego,8 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 20 dkg kiełbasy zwyczajnej, sól, pieprz, cukier, tymianek, majeranek i przyprawa do zup do  smaku.Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Grzyby umyć, namo­czyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Kapustę pokrajać, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać boczek pokrajany w paseczki, ugoto­wać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, zrumienić, połączyć z kapustą, grzybami, fasolą, koncen­tratem pomidorowym oraz pokrajaną w półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz