BAKŁAŻANY NADZIEWANE RYŻEM

  • on 22 maja, 2016

Bakłażany nadziewane ryżem 4 bakłażany, 4 dkg grzybów suszonych, 10 dkg ryżu, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 2 żółtka, natka pietruszki, olej, 100 ml śmietany, 5 dkg sera żółtego, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekra- jać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posy­pać przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Grzyby opłukać, na­moczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, odsączyć. Ce­bulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z ry­żem, grzybami, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie napełnić bakłażany, polać olejem i piec. Pod koniec pieczenia polać śmietaną i posypać startym serem.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz