BAKŁAŻANY NADZIEWANE RYŻEM

Bakłażany nadziewane ryżem 4 bakłażany, 4 dkg grzybów suszonych, 10 dkg ryżu, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 2 żółtka, natka pietruszki, olej, 100 ml śmietany, 5 dkg sera żółtego, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekra- jać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posy­pać przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Grzyby opłukać, na­moczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, odsączyć. Ce­bulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z ry­żem, grzybami, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie napełnić bakłażany, polać olejem i piec. Pod koniec pieczenia polać śmietaną i posypać startym serem.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone