Aby upieczone mięso było soczyste

W tradycji kuchni polskiej znaczącą pozycję od zawsze chyba zajmowały wszelkiego rodzaju mięsa. Niezależnie od jego rodzaju, najbardziej popularną formą przetwarzania mięsa było jego pieczenie – czy to w kuchence, czy dawniej w tak zwanym prodiżu. Jednak wiele osób skarżyło się często, że mięso po upieczeniu wysycha, zostaje pozbawione soczystości. Jest kilka sposobów na to, by wszelkiego rodzaju mięsa po ich upieczeniu zachowały wspaniały smak i soczystość. Na przykład schab, który jest z natury mięsem pozbawionym prawie tłuszczu, a wiec dość suchym, przed pieczeniem należy namoczyć na całą noc w mleku, a po upieczeniu powinien być soczysty. Podobny zabieg można wykonać z karkówką. Innym sposobem jest przed samym pieczeniem schabu włożyć go na kilka minut do wrzątku. Z kolei karkówka lub szynka, przed jej upieczeniem może zosta podsmażona bardzo krótko, lecz na wysokiej temperaturze bezpośrednio przed jej upieczeniem – wtedy zamykają się naturalne pory, co spowoduje, iż podczas pieczenia nie powinny z mięsa wypływać jego naturalne soki – zapewni to dodatkowy smak i aromat pieczonego mięsa.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Krystian i prowadzę bloga na którym opowiadam wiele ciekawostek na temat kuchni! Jeśli jesteś takim samym miłośnikiem jak ja, mam nadzieję, że moje wpisy Ci się spodobają 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone